Obálka, přířez nebo krabice?

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

než začneme s posíláním knížek, tak se musíme domluvit o balení. Existuje několik možností a ačkoliv se to zdá banální, tak každá varianta má své výhody a nevýhody k různým vazbám knih.

V první řadě bych začal krabicemi, které jsou nejvhodnější pro knihy v tvrdé vazbě. Zejména pokud je kniha větší a má vyšší váhu. To může být dané například papírem, který je na tisk použitý. Tyto knihy jsou obvykle dražší a příjemce bude zklamaný, pokud by rohy knihy byly potlučené. Pak se musí postupovat pečlivě, balit knihu do bublinkové fólie a pak do krabice.

Pak máme možnost použít přířez, který vytvoří obal na knihu o velikosti o obal vyšší než jsou samotné knihy. Výhodou je, že tam není žádný vzduchový prostor, nevýhodou je, že je to balení víc náchylné k potlučení. Je to sice obal „na míru“ jakékoliv knize nebo souboru knížek, ale to že je z kartonu určuje, že bude po doručovací trase cestovat s ostatními balíky a tak budou knihy snášet velké zatížení, se kterým si například krabice lépe poradí.

Poslední možností jsou bublinkové obálky, které jsou kombinací mnoha dobrých zpráv. Za prvé obsahují bublinkovou ochranu. Zadruhé zásilka je vysoká jako obsah plus balení. Za třetí jdou obálky svojí cestou přes depa a vyhnou se styku s ostatními balíky. Je s nimi zacházeno výrazně šetrněji. Což je pro knihy dobré, ne?

Občas děláme ještě jedno speciální balení, kdy kniha cestuje v ve 2 v sobě vložených bublinkových obálkách, aby došlo k ještě lepší ochraně rohů knih s tvrdou vazbou.

Jak vidíte, i použitá vazba pak určuje a někdy limituje balení. Některé věci autoři zjistí až po vytištění knihy.

Je tu ještě jedna věc, která hraje významnou roli u posílání knih. Jsou to podmínky pro odesílání doporučeným dopisem RR Českou poštou. Tato doprava je historicky nejpoužívanější díky své ceně. Limitem je váha zásilky do 2 kg, což většina knih splňuje. A pak výška zásilky maximálně 5 cm. Proto se tolik dbá na obal, aby kopíroval výšku posílaných knih. Musí se vejít do 5 cm.

Dnes se cena zásilky RR přiblížila ceně Balíkovny a Zásilkovny, tak tu vznikla konkurence, přesto se pro bezpečné doručení musí dodržovat jistá pravidla balení.

Prodiskutujte s námi vaši představu balení knížek, rádi vám s tím pomůžeme.

S pozdravem,
Dominik Formánek

P.S. — odstraněno z původní zprávy —