Poslední trendy ukazují na vítězství České pošty

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

v rozesílání knížek vždycky vítězila Česká pošta. Má na to jednu službu: Doporučený dopis RR, který byl nejlevnější, a má ale limity, které je potřeba splnit.

Zásilka RR musí mít váhu do 2 kg a výšku maximálně 5 cm. To právě většina knížek hravě splňuje. Čas doručení je D+4, tzn. že je doručován do max. 4 dnů po odeslání. To je prakticky jediná nevýhoda tohoto druhu zásilky.

Doby se mění a dnes lze odesílat doporučené dopisy (knihy) expresně s doručení druhý den, nebo podáním na třídícím depu, které zásilky hned zpracuje ačkoliv nejsou expresní. To je naše výhoda.

Jak cena za doporučené psaní vzrostla, dnes je na úrovni zásilky v Zásilkovně. Zde nejsou tak přísné limity na váhu a rozměry, které stejně není u knih problém splnit. Doručení je obvykle následující den, jen si pro knihu musí příjemce dojít na jednu ze zhruba 9000 výdejních míst v České republice.

Následně Česká pošta začala rozjíždět novou službu a tou je Balíkovna, kde po zhruba roce a půl mají přes 7000 výdejních míst. Výhodou je nižší cena než u Zásilkovny.

Jak vidíte Balíkovna vrací úder a já zvědavě pozoruji souboj titánů.

Všechny tyto služby jsou sledovatelná (po celou dobu doručování vidíte, kde se zrovna nachází) a vyžadují podpis nebo ověření při doručení.

Kdysi jsem viděl pokus rozesílat knihy jako obyčejné dopisy. Docela mě to šokovalo. Cena byla jistě nízká a dvě knihy mi tak opravdu dorazily. Je tu ale několik opravdu velkých nevýhod.

Zaprvé zásilka není sledovatelná a pokud ji někdo ukradne, odesílatel nedostane náhradu a příjemce nemá jak dokázat, že mu nic nepřišlo.

Zadruhé doručovatelé musí nacpat knihu v obálce do stránky. To způsobí poškození obálky, knihy a někdy nejde vůbec knihu do schránky nacpat. Tím, že lidé používají různé druhy schránek s různě velkými nebo malými otvory na dopisy, přijde příjemci ohnutá, zežvýkaná a poškozená kniha, kterou by jste někomu nechtěli dát ani zadarmo.

Možná by vás zajímalo doručování knih do zahraničí? Tak o tom až někdy příště.

S pozdravem,
Dominik Formánek

P.S. — odstraněno z původního e-mailu —