Jak vydat vlastní audioknihu

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

vydání elektronické knihy jsou pro autory jednodušší než audioknihy. Trh elektronických knih je větší než trh audioknih.

Přesto vydat audio verzi vaší knihy stojí za zvážení.

Jsou totiž „čtenáři“, kteří pociťují různé problémy při čtení knih. A to jak elektronických, tak těch papírových. Na druhou stranu jsou posluchači, resp. neposluchači, kteří nedokáží udržet pozornost při poslechu.

Doplněním audioknihy zvětšíte zásah a vaše dílo se dostane k více lidem.

Hned na začátku chci říct, abyste zapomněli na to, že si knihu sami načtete. Ačkoliv v USA je běžné, že si autor knihu načte sám. U nás bych to důrazně nedoporučoval.

Mluvit dobře česky, mít nerušivý přednes není něco, co by měl každý. Pokud je to kniha s příběhem, pak potřebujete mít zkušenosti s herectvím. Tím nemyslím ochotnické herectví.

Ne každý s dobrým přednesem umí doplnit do čtení tzv. druhý plán, což je v podstatě herecké umění. A ne každý herec umí dobře číst, aby dokázal hladce knihu načíst.

Pokud má mít audiokniha úroveň, potřebujete profíka, jehož hlas a přednes nebude po 20 minutách rušit nebo odpuzovat posluchače. Nebo i uspávat. Herců a interpretů, kteří mají tuto vlastnost je bohužel dost.

Vybírejte pečlivě, zda bude mít kniha úspěch a bude prodávaná hodně závisí na kvalitě načtení.

Dále potřebujete zvukaře, který zaznamená čtené dílo a pohlídá, že každé slovo bylo vyřčeno čistě. Potřebujete režiséra, který bude hlídat, zda interpret drží vhodný styl přednesu. Chcete, aby posluchači viseli na každé vyřčeném slově.

A sám bych pak doporučil ještě jednu osobu, která dává pozor na všechno, protože víc uší si lépe všimne chyb.

Celé čtení je rozdělené do tzv. frekvencí, což je např. 4 hodinový úsek, po který interpret dokáže udržet svůj přednes v požadované kvalitě. V těchto frekvencích se načte celé dílo.

Pak je zvukař sestříhá a polotovar si poslechnou minimálně 2 osoby, které při poslouchání současně čtou dílo, aby odhalili chyby. Těmi mohou být zašumlovaná slova, přeřeky, špatná intonace, chybějící slova a podobně.

Následuje poslední frekvence, kde interpret opraví, resp. znovu správně načte chybné věty, aby dílo bylo totožné s knihou a bylo dokonalé.

Proběhnou poslední úpravy a celá kniha se vyexportuje ve formátu vhodném pro archivaci a ve formátu vhodném pro prodejce audioknih.

Před pár lety vyšla statistika, že polovina audioknih se prodá na nosiči (CD) a polovina přes on-line prodejce jako jsou Audiotéka nebo Audiolibrix.

Tento poměr se pochopitelně postupně překlápí ve prospěch on-line prodejců.

Pro vydání CD nosičů můžete kontaktovat jednu ze dvou firem, které u nás CD lisují. Dodáte audioknihu v mp3 formátu, vyberete si, jak má být obálka vytvořena (asi z 30 možností), a grafiku obálky. Během krátké doby si CD můžete vyzvednout a pustit se do prodeje.

Doufám, že jsem vám nastíněný postup, jak probíhá vydání audioknihy, vám pomůže ve vydání té vaši.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz/logistika-vase-knizky/

P.S. Rozhodně to není snadný úkol, ale co je na vydání vaší knihy vlastně snadné, že?