Kolik stojí vydat vlastní knihu?

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

ekonomika vydání vlastní knihy bývá velkou neznámou pro všechny nové autory. A ani ti, co již vydali první knihu nemají zcela jasno v tom, zda někde neudělali chybu.

Tento příklad popisuje, pokud chcete vydat vlastní knihu. Příklad, kdy chcete vydat knihu zahraničního autora na českém trhu, popíšu v některém z dalších e-mailů.

Na prvním místě musíte vědět, komu knihu píšete, a co jim chcete sdělit.

Pak knihu sami napíšete. Zde vás to stojí jen váš čas.

A od teď už budete platit.

Následující krok je volitelný:
Potřebujete někoho, kdo knihu po vás přečte udělá vám oponenturu. Tedy poví vám, co by přidal, ubral a nebo změnil (např. použití lepších příkladů).

To může udělat kamarád, kolega, ale také za tuto službu můžete zaplatit. A cena? Ta záleží na tématu.

Další krok je řekl bych povinný:
Upravené dílo dáte přečíst někomu, kdo opraví gramatiku a případně stylisticky přežehlí některá slova a věty, aby to lépe znělo.

Já bych tento krok klidně dal postupně dvěma lidem, aby výsledný text byl, co nejlepší.

Opět, můžete mít dobrého kamarád, který to pro vás udělá zadarmo, ale spíše za to zaplatíte. Obvykle se platí fixní částka za normostranu v řádu desítek korun.

Dalším volitelným krokem jsou ilustrace. Pokud chcete zatraktivnit svou knihu, pak ilustrace vám v tom pomůžou.
Zde je cena velmi individuální. Bude záležet na čem se domluvíte.

Někdo může chtít vkládat fotografie. I ty vám pomůžou zpestřit stránky, prezentovat to, o čem mluvíte. A také vám zvednou počet stránek. To vše může být vaší touhou.

Dalším povinným krokem je sazba:

Sazba by měla dodržet všechna nezbytná typografická pravidla. Je to svět sám pro sebe. Musíte použít správný patkový font. Navíc jsou některé informace povinné, tedy musí se objevit na správném místě knihy apod. Cena sazby jsou opět desetikoruny za vysázenou stránku.

Pak následuje povinný krok opětovné kontroly textu a důležité kontroly typografické. Opět za desetikoruny za už vysázenou stránku, ale i za normostranu, záleží na domluvě.

Pak následuje tisk knihy.

Existují dvě základní technologie tisku. Buď digitální tisk, kde můžete tisknout jednotky knih až po několik stovek. A pak offsetový tisk, který je možný od 500 kusů. Každopádně vychází výrazně levněji než digitální tisk.

Důležité je také, jaký papír použijete. Křídový papír se hodí pro knížky s obrázky, volumetrický papír se hodí pro čistě černobílé stránky s textem nebo ilustracemi. Stránky lze pochopitelně kombinovat.

Rozhodnete, zda chcete tvrdou vazbu nebo měkkou. Grafik, co knihu vysází, vám jistě obálku navrhne.

Doporučuji oslovit několik tiskáren, které vám dají široký rozstřel cen. Vyberte si tu, která je vám nejkomfortnější. Ceny mohou být ve velké rozsahu. Tiskárny naceňují tisk i podle obsazenosti. Cena jedné tiskárny může být i dvojnásobná oproti ceně druhé tiskárny.

Ceny tisku knížek (kolem 300 stran na volumetrickém papíře) mohou být v rozsahu 25-50 Kč. Na digitálním tisku se dostanete na cenu nad 100 Kč.

Jak vidíte, není to úplně levné.

V jaké fázi se právě nacházíte? Já jdu s jednou knížkou do sazby.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz/logistika-vase-knizky/

P.S. Pokud potřebujete pomoct s distribucí knihy přímo vaším čtenářům, pak jsme připraveni. Můžete si u nás také knihy uložit, pokud vsázíte na distribuci do knihkupectví.