Když jsme u příběhů, povím vám, které mě baví na Vánoce

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

nevím, jak to máte vy, ale je tradicí si Vánoce užívat s vybranými filmy a pohádkami.

Pokud jste mého věku, pak pamatujete nesmrtelnou pohádku Mrazík, která byla vždy o Vánocích velmi sledovaná. Jestli ji lze letos v televizi vidět, nevím, ale snad jo.

Odkaz pro mladší:
https://www.csfd.cz/film/33582-mrazik/prehled/

Dalším oblíbeným pořadem je štědrovečerní pohádka, kterou Česká televize pravidelně připravuje. Abych řekl pravdu, moc se na ně nekoukám. Jsem zastáncem pohádek svého mládí a tak mě baví pohádky předrevoluční.

Ale na jednu jsem se kouknul. Ne z důvodu, že by byla pěkná, ale byla naprosto šílená. Jitka Čvančarová jako královna se chovala jako bordelmamá a princezny se chovaly spíš jako lehké děvy, než jako osoby urozeného rodu.

Nemohl jsem uvěřit, že by Česká televize něco takového vyprodukovala a dávala na Štědrý večer. Ale stalo se.

Pokud vás pro zajímavost tato raritní „pohádka“ zaujala, pak ji najdete níže.

Odkaz pro odvážné a zvědavé:
https://www.csfd.cz/film/436486-slibena-princezna/prehled/

A teď k filmům, které mě baví.

Mám rád filmy, kde je rodina a láska. Nekoukám na tyto filmy pořád, ale jen o Vánocích. A Vánoce jsou dobrým obdobím pro lásku a rodinu.

V neděli večer jsem koukal na Trable o Vánocích.

Ačkoliv to nemá moc dobré hodnocení na ČSFD, je to báječný film. Vypráví ho pes v rodině, kde zažívá každý její člen své útrapy. V které rodině to tak není, že?

Mezi jednotlivými lidmi dochází k neshodám, ale přesto k sobě cítí lásku, která je těmi neshodami zakrytá. Příběh se odehrává v průběhu jednoho dne, Štědrého dne, kdy se schází celá rodina na společnou večeři.

Přinášejí si na ni radosti i křivdy z minulých let, kdy prožili něco, co se jich dotklo a tyto pocity je nutí se chovat naprosto nelogický a sabotují si své štěstí. Trestají sami sebe.

Celý film pochopitelně dobře dopadne a jeho konec je plný malých osobních vítězství, ve které nikdo ještě před pár hodinami ani nedoufal. Ještě teď slzím, jen když o tom píšu.

https://www.csfd.cz/film/414616-trable-o-vanocich/prehled/

Další vánoční komedií, která mě fakt baví je Vánoční skřítek.

Will Ferrell ztvárnil přerostlého skřítka, který ve skutečnosti není skřítkem, ale člověkem, který žije na severním pólu se Santou Clausem.

Je dost nešikovný, nic skřítkovské mu nejde. Není skřítkem a sám tuto pravdu nezná. Když se dozví o tom, že má tátu, tak jej zatouží poznat a vydá se do New Yorku. V lidském světě se neorientuje a způsobuje mnoho nedorozumění.

Nakonec se stane to, že osud Vánoc v rukou právě v rukou tohoto nešiky. Musí zachránit Vánoce a probudit víru lidí.

https://www.csfd.cz/film/70064-vanocni-skritek/prehled/

Poslední komedií je bez pochyb Láska nebeská.

Tato komedie je od tvůrců komedií Notting Hill nebo Deník Bridget Jonesové. Stala se hitem a já si ji nedám ujít, když zjistím, že ji dávají.

Film vypráví příběh různých párů, kteří zažívají různé fáze lásky. Od prvotního zamilování až po rozchod. Vypráví příběh i lidí, kteří touží po tom, aby jiskřička přeskočila a oni mohli s někým konkrétním, ale i naprosto neznámým zažít lásku.

Věřím, že většinu příběhů, které ve filmu uvidíte, jste zažili na vlastní kůži. Asi až na ty úplně bláznivé, ale ani to nemusí být vyloučeno, ne? Já zažil i některé zcela bláznivé.

https://www.csfd.cz/film/43677-laska-nebeska/prehled/

Můj seznam je asi zklamáním pro křesťany, kteří prožívají Vánoce jako jeden z nejdůležitějších svátků. Já Vánoce nevnímám ani jako hlavně křesťanský svátek, ani jako svátek konzumu. Pro mě je důležité, že se sejde rodina a že s ní mohu jednou za rok strávit krásný čas.

A o tom, jsou i ty komedie, které mě tak baví.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz/logistika-vase-knizky/

P.S. Pokud máte knihu připravenu k prodeji, my jsme připraveni ji posílat vašim čtenářům. Zavolejte na 724546526 nebo napište na podpora@elmsservice.cz