Jedna kniha vs. mnoho knih

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

jakmile autor překročí tu osudovou hranici, kdy se z běžného smrtelníka se stane autorem, nastává otázka, zda mu jedna kniha stačí.

Po pravdě, už jedna kniha vyžaduje nadlidský výkon. Není vůbec jednoduché knihu vydat a pak ji i prodat. Je to opravdu dřina. A že by tuto torturu chtěl někdo podstupovat pravidelně?

Když v televizi vidíte oblíbené autory beletrie, tak to vypadá, jako že jim nakladatelství umetá cestičku a mají to hrozně jednoduché. Je to právě naopak. Oni totiž do těch pořadů musí chodit.

Navíc procházejí stejnou torturou, a pokud vydávají pod nakladatelstvím, tedy ne jako samostatní autoři, pak jim další lidé (kteří nikdy nenapsali knihu a ani ji sami nevydali) mluví do jejich díla, tématu, postav, názvu, počtu stránek a podobně.

Musí produkovat knihy jako na běžícím páse, protože se často upíší k několika knihám za určité období.

Toho všeho jsou samostatní autoři ušetřeni. Nikdo jim nestojí za zády a nevyžaduje určitou prodejnost.

Na knihu u nakladatelství se hledí primárně jako objekt prodeje. Její obsah tématicky podléhá tomuto prizmatu.

Samostatný autor si může psát co chce. Stále ale nese riziko, že téma nemusí nikoho zajímat.

Pokud chcete téma, o kterém jste napsali knihu, dostat více do povědomí, pak po čase dojdete k závěru, že budete chtít vydat další knihu. Možná bude více zaměřená na některé podtéma vaší první knihy, což bývá vítáno, protože se kniha věnuje konkrétnějšímu problému.

Navíc jako autor více knih jste lákavějším soustem pro média, která jsou stále hladová po zajímavých tématech. A s prodejem nové knihy se prodá určité množství již vydaných knih.

Pokud si čtenář autora oblíbí, má tendenci od něj přečíst i další knihy. To vše hraje do karet autorům, kteří se rozhodli vydat více než jednu knihu.

Jedna kniha může být je výkřikem do ticha. A to může mít na její prodejnost neblahý vliv.

Tedy moje rada autorovi, kterému se první kniha neprodává, je: Napište další knihu. Po čase se začne prodávat i ta první.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz/logistika-vase-knizky/

P.S. Už se blíží období, kdy autoři chtějí začít s předprodejem nové knihy. Už jste také připraveni?