Papírová kniha vs. e-book

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

otázkou pro autory knih je, zda vydávat k tištěné knize i elektronickou, tedy e-book.

Samozřejmou odpovědí se zdá být ANO. Ale tato odpověď není zase tak samozřejmá.

Před lety se říkalo, že e-booky nahradí papírové knihy a zachráníme naše lesy. Nic z toho se nestalo.

Papírová kniha je dodnes největším klenotem. A e-book je stále doplňkem a tato situace se už asi nezmění.

Chci mluvit o tom, zda a kdy vydat knihu jako e-book. Není to totiž tak samozřejmé. Autoři mají totiž i legitimní požadavek e-booky nevydávat.

Jsou autoři, kteří své knihy vydávají jako e-booky ve všech možných formátech. Chtějí být otevření pro všechny možnosti konzumace jejich obsahu.

Zde přichází otázka: Pro koho knihu píšete?

Existují totiž čtenáři (cílová skupina), kteří by NIKDY knihu nečetli jako e-book. Naopak, jako e-book by ji četli lidé, kteří by ji číst neměli.

Jak to, ale souvisí s e-booky? Hned vám to vysvětlím.

Existuje skupina lidí, kteří jsou dobří zákazníci, a oni mají několik zlozvyků, kterým je nutné se přizpůsobit. Jsou to zákazníci s hodně penězi. Nemyslím ty, co je zdědili, vyženili nebo vyhráli v loterii. Myslím ty, co je vydělali svou tvůrčí činností.

Mezi jejich zlozvyky patří snaha se vyhýbat elektronice, jako jsou dotykové telefony, počítače a dále i sociální média a podobně. Jejich opakem jsou lidé, kteří se svým mobilem i spí a před a po spánku dlouze kontrolují, co je nového na Facebooku a na jiných sociálních sítích. Ti na 99,9 % žádné velké peníze nemají.

Ti bohatí si chrání soukromí a jsou náruživými čtenáři. A pokud čtou, pak čtou jen papírové knihy. Nikdy nečtou e-booky, protože zaprvé nemají na čem a zadruhé netouží čučet dlouhodobě do monitoru čehokoli.

Na opak konzumenti e-booků rádi koukají do obrazovek a jak už jsem je popisoval, tak žádné významné peníze nemají.

Tedy pokud cílíte na ty bohatý vlčáky, pak vydáním e-booku k sobě a nutno říci bohužel, budete přitahovat lidi bez peněz, což by pro ně bylo kontraproduktivní.

To je jeden z důvodů, proč někteří autoři nechtějí vydávat e-booky svých knih.

Dalším důvodem je zamezení pirátství, tj. nechtějí, aby někdo umístil jejich e-book na pirátská fóra a jejich prodeje byly zabité.

Tištěná kniha sice lze naskakovat, ale vyžaduje to už značné úsilí.

Pro mě je tištěná kniha hlavní médium, které chci vydávat. E-book budu zvažovat jeden rok po vydání tištěné knihy, až se trh vyčerpá.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz

P.S. Chcete-li poradit někoho, kdo se na e-booky specializuje, napište mi prosím a já vám doporučím jednoho profesionála.