Než se rozhodnete pro vazbu knihy, tak musíte vědět toto…

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

obvykle se potkáváme s autorem v momentě, co si již zvolil vazbu knihy, papír k tisku a knihu vytiskl. Ve zhruba 5 % případů tato kniha nesplňuje nejlepší parametry pro rozesílání knih.

Nejoblíbenější přepravou pro knihy je zásilka RR (Doporučený dopis od České pošty). Je to jediné doručení na adresu, ve své cenové kategorii. Konkurencí jsou služby Balíkovny a Zásilkovny, které doručují na výdejní místa.

Zásilky RR mají 2 důležité limity.

  1. Výška hřbetu (včetně balícího materiálu) maximálně 5 cm.
  2. Váha knihy (včetně balícího materiálu) maximálně 2 kg.

Výšku hřbetu lze ovlivnit vhodnou volbou papíru, na který se kniha tiskne. Oblíbený je tzv. volumetrický papír. Ten je objemný. Z útlé knihy je může vytvořit „tlustší“ a kupec má pocit, že si kupuje něco cenějšího.

Tiskárna dokáže odhadnout výšku hřbetu a pokud se přiblížíte ke 4,5 cm, pak bych doporučil použít méně volumetrický papír. Je víc druhů volumetrického papíru o různé schopnosti nabývat objemu.

Druhým faktorem ovlivňujícím výšku hřbetu je vazba knihy. Tvrdá vazba přidá kolem 0,5 cm. Je mnohem těžší než vazba měkká. Její váha záleží na velikosti formátu knihy. Měkká vazba přidá jen pár milimetrů k výšce hřbetu.

Váhu lze ještě ovlivnit volbou použitého papíru. Pokud je kniha plná barevných obrázků (např. to bývají kuchařky), pak se používá vhodný papír, který je bohužel těžší. Snadno lze překročit váhu 2 kg.

Také záleží na tom, za jakou cenu budete knihu prodávat. Pokud počítáte s vyšší cenou, pak dražší doprava není takovým problémem.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz

P.S. Pokud chcete probrat možnosti rozesílky vaší knihy, tak nás prosím zavolejte na zákaznickou podporu 724 546 526 a my vám rádi předáme naše zkušenosti.