Nejpodceňovanější místo pro shromažďování a udržování vašich fanoušků a čtenářů?

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

jaké možnosti existují, pokud chcete shromáždit fanoušky a čtenáře?

Před pár dny jsem seděl s jednou mladou paní a ta mi říkala, že pro ní nejzastaralejší médium, které nechce vůbec používat, je Facebook. Ten je totiž mrtvý.

V jednom videu jsem tento týden slyšel jednu influencerku a markeťačku říkat, že pokud by měla jednu síť opustit, pak by to byl Facebook.

TikTok a Instagram válcuje svět.

Zajímavé je, že obě dvě osoby vůbec nenapadlo přemýšlet o klasických e-mailech – e-mailingách.

Ten vůbec pro ně není ve hře. Ten nemohou opustit, protože jej nepoužívají. Je to tak nesexy. 😀

Ta influencerka prodává online kurz a má nastavené automatizované sekvence e-mailinu po přihlášení k první lekci zdarma. Tak jsem zvědavý, jestli bude e-maily používat dál, až sekvence skončí.

Moje rada je začít používat e-maily a e-mailing.

E-mail je totiž osmý div světa.

E-mail přežil všechny trendy, které se světem přehnaly a přežije i ty další, které se na nás ženou.

Je totiž decentralizovaný na rozdíl od sociálních sítí.

Sociální sítě vypadaly jako možný nástupce e-mailů, ale nestalo se tak. Emaily používají téměř všichni. Ačkoliv je možné si udělat registraci přes mobilní číslo, stejně e-mail je nestálejší kontakt.

Sociální sítě mají jednu velkou slabinu. A mají ji všechny sociální sítě. Nikdy totiž nevlastníte kontakty na fanoušky nebo sledující. Máte sice jejich seznam, který nemůžete vyexportovat a nemůžete fanoušky kontaktovat jinou cestou než jen přes onu sociální síť.

Tu vlastní korporace, která v rámci společenské udržitelnosti a duchu posledních názorových veletočů jednají v duchu, který diktuje vedení země, politici a úřady.

Pokud se v budoucnu vrchnosti znelíbíte, pak vás za názory vyřčené před lety zablokují. Tím ztratíte všechny kontakty, všechen obsah, všechny konverzace, všechno.

Říkám to z důvodu, ač to může vypadat jako plašení „co kdyby“, že se to stalo životní ranou osudu mnoha influencerů a lidí, kteří si vybudovali velkou základnu fanoušků.

A teď nemluvím o lidech z Ameriky, ale o mnoha lidech, kteří si tím prošli u nás, v České republice.

Jednoho dne si ráno pustili aplikaci a zjistili, že jejich profil už neexistuje. Jejich podnikání skončilo.

Neplatí zde žádný zákon, který by vás ochránil. Sociální sítě jsou v soukromém vlastnictví a majitelé si mohou dělat, co chtějí. Mohou vás vypnout a nemusí ani k tomu mít veřejně známý důvod.

Každý příčetný tvůrce na sociálních sítích průběžně sbírá kontakty svých sledujících a vytváří si seznam, který mu nemůže nikdo sebrat. Do tohoto seznamu může posílat jakékoliv sdělení a nikdo mu to nemůže zakázat.

E-mailing nepodléhá žádné bohaté korporaci, která si může dělat cokoliv a omezovat svobodu projevu.

Ty, co zmizeli, lidé chvíli hledají a pak se na ně zapomene. Trochu mi to připomíná scénu ze Skřivánků na niti, kde se ptá Neckář Nejedlého: „A kde je mlíkař? A kde profesor filozofie?“

Vám se to stát nemůže? Možná ne.

Trochu mi to zní jako ony legendární poslední věty před smrtí… „Normálně na to sáhni, elektrika je vypnutá!“

No až se to stane, tak už bude pozdě.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz

P.S. Pamatujete kolik lidem Facebook a Twitter ukončil účty za Covidu? A nebyli to jen ti známí jako je Donald Trump, takových lidí jsou tisíce.