3 nejfatálnější rozhodnutí autora knihy

Dominik Výběr z e-mailů

Dobrý den,

pokud jste autor knihy, pak by vás mohlo zajímat, čemu se vyhnout, abyste si nesabotovali vaše úsilí.

Každý má svých starostí dost a nevědomě si přidělávat další nechce nikdo. Pak lidé, na které padají „rány osudu“, sedí s hlavou v dlaních a říkají si: „Proč se to děje mně?

Této zoufalé situaci se dá vyhnout, pokud víte, co dělat a co ne. Já pro vás mám 3 nejhorší rozhodnutí autora knihy, které jsou fatální.

1. Napíšete knihu bez záměru

Dopředu si si nevyjasníte, jaké cíle máte s napsáním a vydáním knihy. Každou knihu je potřeba propagovat (říct o ni potencionálním čtenářům) a pokud není jasné, kdo by měli ti čtenáři být, pak knihkupec nebude vědět, komu o ni má říct.

2. Rozhodnete se knihu posílat jako dopis

Tím myslím, že ji bude posílat v obálce, jako by šlo o pouhý dopis. Poštovné je zaručeně nejlevnější. To je ale jediná zdánlivá výhoda. Převažující nevýhody vám zmaří všechno vaše snažení:

  • Kniha určitému procentu nedojde, zásilka totiž nemá sledovací číslo.
  • Knihu musí doručovatel „narvat“ do poštovní schránky, která je obvykle dělaná na tenké dopisy. Pouhé časopisy bývají po zasunutí do poštovní schránky potrhané. Kniha s několika centimetrovým hřbetem skončí s jistotou poničená a celý první dojem přijemce jde do kopru.
  • Vytvoříte si velké procento nespokojených příjemců a reklamací, kteří s vámi již nebudou chtít podruhé obchodovat.

3. Nekomunikujete se čtenáři vaší knihy

Je jasné, že každá kniha (zejména beletrie) nevytváří hordu fanoušků. Pokud se stane kultovní knihou, pak samozřejmě ano. Ovšem knihy samovydavatelského typu bývají těmi, které hordu vytvářejí.

Fanoušci knihy chtějí vidět, že nejsou sami, komu se kniha líbí a chtějí o ni s dalšími fanoušky diskutovat. Navíc se chtějí dozvědět od autora víc. Ale, pozor, nechtějí jen další informace podobné těm z knihy. Chtějí totiž také vědět, jak autor žije, co dělá, co má rád a co ne.

Vytváří se tak pouto mezi autorem a čtenáři. To pomáhá v další propagaci knihy a nebo knih, které autor v budoucnu napíše, ačkoliv to ještě teď neplánuje.

Dejte si pozor na to, co děláte, protože některá rozhodnutí mají destrukční charakter.

S pozdravem,
Dominik Formánek
https://knihy.elmsservice.cz

P.S. Pokud hledáte logistiku, která vám vyřeší starosti s logistikou knih, pak zavolejte na číslo 724 546 526 nebo napište na podpora@elmsservice.cz